top of page

Verwarming: productie

Condensatieketel of lagetemperatuurketel

Condensatieketels zijn zodanig ontworpen dat de rookgassen grotendeels in de warmtewisselaar kunnen condenseren, zodat die warmte wordt teruggewonnen. In een conventionele ketel gaan die gassen verloren. Een lagetemperatuurketel houdt het water gemiddeld op 35 tot 40°C – in tegenstelling tot 70 tot 85°C bij een traditionele ketel. Onder bepaalde omstandigheden is condensatie mogelijk.

BENEFITS

Een condensatieketel bespaart zo’n 10% meer energie dan een lagetemperatuurketel.

WATCH OUT FOR

Wil je dat het vermogen zich traploos aanpast aan de vraag? Kies voor een modulerende condensatieketel in combinatie met een modulerende thermostaat en/of een weersafhankelijke regeling. De ketel moet voldoende laag kunnen moduleren zodat die ook als er weinig vraag is naar warm water kan condenseren.

Een ketel met een lager vermogen kan geen sanitair warm water in doorstroom verwarmen, tenzij je kiest voor een apart doorstroomtoestel.

Voor sanitair warm water is een boiler vaak de beste oplossing omdat die een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur houdt.

Laat een warmteverliesberekening maken vooraleer je verwarmingstoestellen koopt. Kies zeker geen toestel met een te groot vermogen.

Zorg voor een goede dimensionering: laat je (de)centrale verwarming op volle kracht werken bij heel koud weer en op lagere kracht tijdens de rest van het stookseizoen.

Overdimensionering (= een ketel met een te groot vermogen) leidt tot meer energieverbruik.

ALSO THINK OF

Pas je ventilatie aan nadat je de oude verwarmingsketel hebt vervangen en voorkom zo vochtproblemen.

Kies je voor gefaseerd renoveren? Na bepaalde renovatiemaatregelen zal je minder moeten verwarmen. Houd hier vandaag al rekening mee als je een verwarmingsoplossing kiest.

Voorzie oplossingen voor leidingen die doorheen isolatie en luchtdichting moeten.

bottom of page